- E timpul să plecăm!

Erau cuvintele care mă făceau cel mai des să plâng în copilărie. După 7 ani petrecuți în Maramureș, cei 7 ani de-acasă, să îmi petrec doar verile acolo nu mai era suficient. Poate și pentru că am crescut în cel mai fain sat din lume (și nu, nu mă înșel deloc). Larga, un sătuc de munte, cu oameni harnici și blânzi, cu veri la fân și după hribe, cu toamne la cules de mălai și săpat de cartofi și ierni la sanie, dar neapărat în mână cu o bucată de pâine unsă cu pateu de casă și castraveți murați pe deasupra. Dacă ți-am făcut poftă, să mă ierți.

Am fost un copil timid, dar aveam caracterul meu ce-i drept (completarea din urmă e mai mult din partea bunicii care a avut de furcă cu mine). Juliturile în genunchi erau la ordinea zilei, iar nemulțumirile legate de felul în care mă îmbrăca bunica se terminau întotdeauna în defavoarea mea. Dumnezeu să o odihnească, căci ne-a părăsit acum 3 ani. 

În tot acest timp, telefonul portocaliu cu cartelă de la magazinul din sat era singura modalitate prin care bunica îi ținea la curent pe părinți cu năzbâtiile mele, iar dimineața în care mă trezeam și o găseam lângă mine pe mama în treningul ei roșu îmi aducea o bucurie tare mare, fiindcă era acolo să petreacă timp cu mine.

Aș putea să scriu pagini întregi despre copilăria mea și cred că tot nu ar fi suficiente pentru a cuprinde toate momentele trăite, amintirile create și dragul ce mi s-a așezat în suflet. Mi-am dorit însă, ca toți cei care aud de fata de Maramu’, să cunoască măcar puțin din universul meu și cum a luat naștere acesta. Așadar, ne apropiem de punctul culminant.
 
Lăsasem satul meu pentru a merge la școală, pentru a fi aproape de părinți și pentru a-mi continua călătoria. Ca să adaptez o zicală auzită: am scos copilul din sat, dar niciodată satul din inimă. Și acum că bazele erau atât de puternice, viața și-a urmat cursul, dar mai era nevoie de un singur ingredient: oamenii din cale.
 
Și iată-ne! Anul III de facultate, un proiect de Crăciun, o profesoară și următoarele cuvinte (mai mult sau mai puțin): „Ar trebui să continui să scrii, proiectul ăsta a arătat că ai talent în acest sens.”  Acestea, împreună cu tot ce am scris mai sus, sunt ingredientele care au dus la fata de Maramu’.
 
Se spune că cei 7 ani de-acasă sunt cei care te creionează ca adult. Rădăcinile inimii tale, aerul pe care l-ai respirat, oamenii care te-au înconjurat și valorile care ți-au fost insuflate nu te mai părăsesc niciodată. Ce știu sigur este că fata de Maramu’ s-a născut din iubirea pentru satul și amintirile copilăriei, din iubirea pentru oameni, pentru locuri și povești vechi. S-a născut mai ales din iubirea pentru emoție și, cel mai important, din bucuria de a oferi oamenilor un moment de respiro prin cuvinte, în orice formă.
 
Cuvintele nu se opresc aici. Ne revedem curând!
 

Postări recente

descoperă tradiții

nu stau la bârfe

dar pot să te țin la curent cu noutățile

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.